1.

Szókratész bölcs tanácsa az egymással való bánáshoz

Szókratészhez egy napon izgatottan rontott be az egyik ismerőse, aki ezt mondta neki:

„Figyelj ide, Szókratész! El kell neked mondanom valamit…”

„Várj egy kicsit” – szakította félbe a bölcs. „Mielőtt bármit mondanál, szeretnélek próbára tenni. Azt, amit te nekem mondani akarsz, átszitáltad-e már a három rostán?”

„Három rostán?” – kérdezte a hírhozó elcsodálkozva.

„Igen, barátom, három rostán! Az első rosta az IGAZSÁG. Teljesen biztos vagy benne, hogy amit mondani akarsz, az igaz?

„Nem, én így hallottam, illetve úgy gondolom, meg azt mesélték, hogy…”

„Jó, jó, de bizonyára a második rostával már próbálkoztál: a JÓSÁG rostájával. Tehát, amit el akarsz mondani, ha nem is bizonyítottan igaz, legalább jó és szívderítő dolog?”

Tétovázva jött a válasz: „Nem, nem, épp ellenkezőleg…”

„Szóval valami rosszat akarsz mondani, és nem vagy benne biztos, hogy igaz. Ennek ellenére még átmehetsz a próbán. Nézzük csak a harmadik rostát: lássuk, SZÜKSÉGES-e nekem tudnom azt, ami téged ennyire felzaklatott?”

„Hát, tulajdonképpen szükségesnek sem mondható…”

Tehát – nevetett a bölcs –, ha az, amit el akarsz mesélni, sem nem igaz, sem nem jó, sem nem szükséges, akkor ne terhelj vele!”

 

2.

Az igazság

Egy nap Hárun al Rasid kalifa magához hívatta az álomfejtőt, hogy fejtse meg az álmát, melyet éjszaka álmodott. „Azt álmodtam, hogy egymás után kihullottak a fogaim. Mit gondolsz erről?”

„Uram, ez nem jó jel. Az álom jelentése, hogy minden hozzátartozód meghal, és te egyedül maradsz.” – mondta az álomfejtő.

A kalifa elszomorodott. Az álom megfejtése annyira lehangolta, hogy az álomfejtőt kiűzette a palotából, és másikat hívatott.

Ugyanarra a kérdésre a másik ezt felelte: „Uram, ez jó jel. Az álom azt jelenti, hogy sokáig fogsz élni, túléled minden hozzátartozódat.”

A kalifa elégedetten dörzsölte a tenyerét: „Ez aztán a jó álom.”

Az álomfejtőnek adott száz dénárt, majd hívatta vezérét, s megparancsolta neki, keresse meg az első álomfejtőt, majd kérjen tőle bocsánatot az ő nevében. Hiszen gyakorlatilag ugyanazt mondta, mint a második, csupán nem megfelelő szavakkal fejezte ki magát.

Még a legfájóbb igazság is elmondható finoman. A szívélyesség a szív intelligenciája.

Szerző: aszabólászló  2010.07.08. 20:48 komment

süti beállítások módosítása